Det vanligaste sättet att köpa biljetter nu för tiden är via internet och det gäller inte minst olika köp av resor. Företagen och bolagen som säljer resor vet att det är ett utmärkt sätt för dem att erbjuda lägre kostnader, då du gör allt jobb själv. Det är alltså en så kallad win-win-situation där båda parterna är nöjda.

Online TicketsFörst och främst har det utvecklats några väldigt viktiga verktyg för att kunna hitta de billigaste biljetterna. Det finns några stycken väl fungerande och lättanvända sökmotorer som är specialinriktade på flyg. Det du gör är helt enkelt att skriva in varifrån du vill flyga och vilken din destination ska vara. Då söker sökmotorn genom hundratals olika flygbolag och resebyråer för att hitta den billigaste resan. Det här har gjort att flygbolagen tvingats konkurrera hårdare om vem som har de billigaste priserna. När det nu är så lätt att leta fram vem som är billigast har de inget annat val. Allt som oftast på de här sidorna är de billigaste priserna de som resebyråerna erbjuder. Då blir det också via dem du gör din bokning.

När du bokar en flygbiljett brukar du först få en bokningsbekräftelse och sedan även en bekräftelse på din betalning. När du sedan ska checka in använder du den kod du fått skickad till dig för att göra checka in online. Eller så tar du med dig dina bekräftelser till flygplatsen och checkar in där. Med tåg brukar det se annorlunda ut beroende på företaget. Du brukar kunna välja att få biljetten på sms.